Bemutatkozás

Engedje meg, hogy bemutatkozzak Önnek és röviden összefoglaljam pályámat, valamint testfestői és sminkmesteri eredményeimet.
Középiskolai tanulmányaimat a Szegedi Tömörkény István Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola grafikai szakán végeztem. Grafikus hallgatóként felfedeztem az emberi arc sokféleségét és tökéletességét, hogyan lehet a megfelelő technikával minden karakterből elővarázsolni a benne rejlő páratlan szépséget. A képzőművészeti stúdiumok ideális alapját képezik mesterségemnek, az arc- és testfestés művészetének. Érettségi után kozmetikus képzettséget szereztem Szegeden. Kozmetikusi pályafutásom kezdetétől, 1995-től állandó résztvevője voltam hazai sminkversenyeknek.
Kilenc éven át folyamatosan versenyeztem. A befektetett munka sikerhez vezetett, többször is kimagasló
eredményeket értem el országos, továbbá nemzetközi sminkversenyeken. Nemzetközi versenyen elért eredményeim:
- 2003. Köln Smink Európa-bajnokság (Beauty International) I. helyezése
- 2004. Párizs Testfestő Világbajnokság (Les Nouvelles Esthétiques) I. helyezése
- 2010. Párizs Testfestő Világbajnokság (OMC Hairworld) I. helyezése
- 2010. Párizs Smink Világbajnokság (OMC Hairworld) III. helyezése
Legnagyobb sikeremnek az OMC (Organisation Mondiale Coiffure - Fodrász Világszövetség) világbajnokság I. és III. helyezését tekintem.
Örömmel tölt el, hogy a legrangosabb szakmai világbajnokságon hazám hírnevét öregbítve sikerült a dobogó legfelső fokára állnom. Különösen büszke vagyok erre az eredményre, hiszen az OMC verseny kiírásának történetében első magyar sminkmesterként 58 nemzetet megelőzve sikerült megszereznem a trófeát.
A nemzetközi elismeréseken túl munkáim rendszeresen megjelennek a hazai szakmai lapokban (pl. Szépítész, Szépvilág, Beauty Forum, Les Nouvelles Esthétiques). Nemcsak szakmai médiumokban mutatom be munkáimat, sminktanácsadóként gyakran segítek az olvasóknak a hazai női magazinok kiadványaiban. Sminkversenyek zsűritagjaként és meghívott bemutató sminkmesterként veszek részt a szakmai rendezvényeken. Vezető trénerként közreműködtem a Babor Face Design és a Stage Colour termékek magyarországi megismertetésében.
Gyakran dolgoztam magyar és nemzetközi előadóművészekkel és sztárokkal, többek között a világhírű énekesnővel, Emiliával, Dobrádi Ákossal, Bencsik Tamarával, Lolával, Fresh Vikivel, a színészek közül Sári Évivel és Babicsek Bernáttal, valamint Debreczeni Zita és Zimány Linda modellekkel, Janics Natasával és Szabó Ágival. A koncert fellépésekre és televíziós megjelenésekre készített sminkeken kívül különleges arc- és testfestést készítettem videoklipekhez (pl. Bencsik Tamara „Tűz” és „Sztereóláz” dalaihoz).
Kreatív, képzett alkotó vagyok. A smink számomra nem a kozmetikával, hanem a vizuális művészetekkel rokon kifejezési forma, melynek egyediségét az emberi arcok, karakterek sajátossága és különbözősége teremti meg. A színpad és a show izgalmas és színes világa az ideális terep, ahol a smink különleges ereje, a fantázia és az eredetiség megmutatkozik. Ezért vonzanak azok a felkérések, melyeken divatbemutatókon, fotózásokon, filmforgatáson, reklámvideók és klipek elkészítésében, magazinok és televíziós műsorok valamint színházi sminkek elkészítésében dolgozhatok.
Önálló sminkmesteri feladataim részét képezi a sminkoktatás, valamint a profi smink készítés, menyasszonyi smink, nappali smink, alkalmi smink, farsangi smink, fotós smink, testfestés, sminktetoválás.
A sminkelés fortélyait autodidakta módon sajátítottam el, nem volt sminkmesterem, csakis a sminkversenyeken szerzett jó vagy rossz tapasztalataimra, erős önkritikámra, jó szín és formalátásomra, érzékeimre hagyatkoztam. Egyedül akartam végigjárni az utat, hiszen a saját bőrömön szerzett tapasztalatok és kudarcok mélyebb és biztosabb tudást eredményeztek. A sminkeléshez és oktatásához, a sminkesek versenyekre való felkészítéséhez szükséges a kreativitás, a fantázia, a precíz, pontos és tiszta kivitelezés. Ezek nélkül elképzelhetetlen számomra a tökéletes munka. Az életben is mindig a maximumra törekszem. A sminkek elkészítésekor sem ismerem a kompromisszumot, sminktanfolyamaim résztvevőinek a tudás mellett ezt is átadom. Sminktanfolyamaimról és sminkversenyekre való felkészítő tréningjeimről folyamatosan kerülnek ki tehetséges versenyzők, akik nagyon jó eredményeket érnek el mind a smink, mind a testfestés területén. A megmérettetéseken, sokszor dobogós helyezéseket értek és érnek el.
Az egyik legemlékezetesebb eredmény melyet sminkoktatóként értem el az volt, amikor egy sminkversenyen még soha részt nem vett kezdő lányt olyan eredményesen készítettem fel élete első sminkversenyére, hogy az Európa-bajnokság hazai elődöntőjén első helyezést ért el. Ebben a sikerben látom bizonyítottnak oktatói tevékenységem eredményességét, hiszen a nagy versenyzési múlttal rendelkező és befutott sminkesek is több éves versenyzés után érték el ezt az eredményt. Számomra a smink és a testfestés maga az alkotás. Akár a festészet, csak nem papírra vagy vászonra, hanem az eleven emberi arcra vagy testre vetítem fantáziámat. Mindezt úgy, hogy a szépség megőrzése és kiemelése mindig a legfontosabb szempont maradjon! A sminkelésben rejlő igazi tudás abban mutatkozik meg, ha egy sminkmester a mindennapokban tevékenykedő no arcából csodákat hoz ki és nem a tökéletes arcú modelleket sminkeli ki megfelelően. Ez olyannyira a legfontosabb, hogy az oktatásaim alatt az arcformázásra igen nagy hangsúlyt fektetek!
Üdvözlettel: Dudás Barbara

 

Külföldi díjak

 • 2014

  OMC Hairworld smink VB 5. hely 2014 Frankfurt

 • 2010

  OMC Hairworld smink VB 3.hely 2010 Párizs

 • 2010

  OMC Hairworld testfestő VB 1.hely 2010 Párizs

 • 2004

  Nouvelles Eshétiques tesfestő VB 1.hely Párizs

 • 2004

  Beauty Forum International Master' Awards Smink Európa Bajnokság Köln 1.hely